Hakkebøf er vel bare en hakkebøf, vil nogen mene. Men ikke hvis du spørg’ mig. Når der kredses lidt for detaljerne, kan en hakkebøf nå helt særlige højder. Læs med hvordan og få inspiration til, hvordan du kan tilberede din hakkebøf næste gang.
Kødets kvalitet er afgørende for en god smag. Jeg vælger økologisk kød og gerne fra dyr, der har haft mulighed for at bevæge sit frit på udendørsarealer.
Frisk salvie har en kraftig aromatisk smag, men i afstemte doser smager krydderurten helt fantastisk og særligt på en grillet hakkebøf (læs mere om salvie længere nede på siden).
Inden serveringen får bøfferne et drys salt, og jeg vælger enten flagesalt eller Himalayasalt. Det er også en af de vigtige detaljer for at højne smagsoplevelsen.
Du kan læse mere i ugens madtip på DragørNyheder.dk.
Grillede hakkebøffer
Her hjemme griller vi ikke kun om sommeren. Hos os varer grillsæsonen hele året. Det er kun kraftig storm og bulder-regn, der afholder os fra at tænde op i grillen. Det betyder derfor, at hakkebøfferne oftes tilberedes på grillen. Når kødet grilles, får det den karakteristiske aroma (røgduft) og grillsmag. Har du ikke adgang til en grill, kan hakkebøfferne i stedet steges på en grill-pande i rigeligt smør.
- 800 g hakket oksekød (økologisk)
- 8 blade frisk salvie
- Friskkværnet peber
- Flagesalt
- Smør (hvis du tilbereder bøfferne på en stegepande)
-
Tænd op i grillen og vent til den er godt varm.
-
Del det hakkede oksekød i 4 lige store bøffer. Brug en kniv til at forme og "hakke" bøfferne.
-
Skyl salvie-bladene og lad dem dryppe godt af.
-
Læg et salvie-blad på alle fire hakkebøffer og pres dem ned i kødet, så de sidder fast. Vend bøfferne om og gentag med at lægge de sidste 4 blade på bøfferne.
-
Grill bøfferne på den meget varme grill over direkte varme. De skal ca. have 2 minutter på hver side. Du kan eventuelt dreje bøfferne under vejs, så der kommer grill-mønster på hakkebøfferne.
-
Når hakkebøfferne er færdige, lægges de på et serveringsfad, hvor de drysses med flagesalt.
-
Lad bøfferne hvile et par minutter inden de serveres.
- Hvis du tilbereder hakkebøfferne på en stegepande, steges de i rigeligt smør ved høj varme et par minutter på hver side.
- Du skal være mere end velkommen til at drysse stjerner udover opskriften. Du kan give mellem 1 og 5 stjerner og tilføje en lille kommentar. Det kan du gøre nederst på siden - TUSIND TAK 🙂
Salvie – “Spis dig rask”
Salvie er en krydderurt, som både kan bruges som krydderi og som lægeplante. Den latinske betegnelse for salvie betyder “helbrede”, og hvis man Googler salviens egenskaber, finder du lange lister over salviens fortræffeligheder – alt ligefra at lindre gener i forbindelse med overgangsalderen til stabilisering af blodsukkeret.
Krydderurten har også ry for at være bakteriedræbende. Et stort krus urtete lavet af friske salvieblade overhældt med kogende vand kan måske være med til at bekæmpe forkølelse og halsbetændelse.
Tilbehør til hakkedrenge
Der er uendelig mange muligheder, når du skal vælge tilbehør til de grillede hakkebøffer. Du kan f.eks. servere en salat, der er valgt efter sæsonens råvarer. Prøv f.eks. at servere en simpel tomatsalat med balsamico om sommeren eller en rødkålssalat med granatæble om vinteren.
En hjemmelavet bearnaisesauce med frisk estragon er et gastronomisk grundstof vil mange frankofile mene 🙂 Jeg er meget tilbøjelig til at være enig. Bearnaisesauce passer til alle former for bøf – også hakkebøf.
Er du ikke den store sauce-elsker, kan du i stedet servere en nem fetadip til. Dippen egner sig specielt godt til grillet hakkebøf.
Vild med grill?
Er du vild med at grille, må du love mig at hoppe en tur forbi de her to opskrifter:
Grillede majs med rørt smør, lime og chili som er en rigtig dejlig frokostret, forret eller tilbehør, når de danske majs er i sæson.
Den italienske specialitet porchetta, som er en form for rullesteg, bliver helt fantastisk, når den tilberedes på grillen. Byd dine gæster på grillet porchetta med mørbrad, tomat og krydderurter – du vil ikke fortryde 😉
Hakkedrenge, dem går man ALDRIG gal i byen med, total lækkert.
Du har fuldstændig ret Christina ? En god hakkebøf er bare en “winner” ?
Rigtig fin opskrift. De skal helst grilles, men virker grillen ikke kan de sagtens klare en tur på panden i masser af smør!!!
Sådan burde hakkebøffer serveres HVER GANG! Kæmpe thumbs up ?