Risalamande er vores allesammens juledessert. I min version er der ikke sparet på de gode sager. Der er masser af vanilje, mandler og flødeskum i. Den perfekte afslutning på julemiddagen den 24. december.

Risalamande og dens oprindelse

På trods af det franskklingende navn er risalamande pære dansk og findes (så vidt vides) ikke i andre lande. I gamle dage spiste man risengrød til forret for at kødet til hovedretten skulle række længere. Risalamanden er en videreudvikling af grød-traditionen og er nu de fleste danskeres foretrukne jule-dessert.

Jeg ønsker dig og dine en rigtig glædelig jul og god fornøjelse med forberedelserne. Og husk at lave rigeligt… Der er ikke noget bedre end at hygge med resterne dagen efter.

Risalamande - den ultimative opskrift på den skønne juleklassiker
Forb. tid
45 min
Tilb. tid
15 min
Hviletid
1 d
 

Dansk traditionel juledessert

Ret: Dessert, julemad
Køkken: Dansk
Keyword: Ris a la mande, Risalamande
Antal: 12 personer
Forfatter: Mette Forman
Ingredienser
  • 3 dl vand
  • 180 g grødris
  • 1,2 liter sødmælk
  • 1/2 tsk fint salt
  • 2 hele vaniljestænger
  • 8 spsk flormelis
  • 200 g blancerede/smuttede mandler
  • 1 liter piskefløde (9 dl kan også gøre det)
  • Evt. vaniljesukker
  • Evt. mandelsplitter (pynt)
  • 2 glas kirsebærsauce
Fremgangsmåde
Risengrød (dagen før)
  1. Begynd med at bringe vand i kog i en gryde.

  2. Kom herefter grødris i vandet og lad det koge et par minutter, mens du rører i gryden.

  3. Flæk de to vaniljestænger og skrab vaniljekornene ud med en urtekniv.

  4. Kom vaniljekorn, vaniljestænger og mælk i gryden.

  5. Kom låg på gryden og lad grøden koge ved svag varme omkring 35 minutter. Rør ind imellem i gryden, så det ikke brænder på i bunden.

  6. Kom et lille nip salt i grøden og rør rundt.

  7. Sæt risengrøden på køl til næste dag.

Risalamande (morgen/formiddag)
  1. Pisk fløden til flødeskum. Pas på den ikke bliver for stiv.

  2. Kom flormelis i den kolde risengrød.

  3. Hak de smuttede mandler fint og kom dem i gryden med risengrød.

  4. Vend flødeskum i grøden - lidt ad gangen.

  5. Smag eventuelt til med vaniljepulver.

  6. Lad risalamanden stå køligt indtil den skal nydes.

Servering
  1. Server risalamanden i din ynglingsskål eller på fine desserttallerkener.

  2. Husk at komme en hel mandel i.

  3. Pynt eventuelt med ristede mandelsplitter. Brug en tør pande.

  4. Server juledesserten med lun kirsebærsauce.

Opskriftsnoter

Husk mandlen

Du må endelig ikke glemme at komme en hel mandel i din risalamande lige inden serveringen. Husk derfor at tage en eller to mandler fra, inden du begynder at hakke mandler.

Husk mandelgave

Glem aldrig at købe mandelgave. Det er en sjov og hyggelig juleleg at gå på jagt efter mandlen. Og den heldige skal selvfølgelig belønnes med en sød, fin eller sjov gave.

 

Risalande og bagefter masser af hjemmelavet julekonfekt

Nu hvor du er i gang med juleforberedelserne, så tag også et kig på fyldte dadler med nougat og marcipan (julens uundgåelige) eller chokoladepastiller med dit ynglingsdrys.

Skriv en kommentar

Vurdering af opskrift




Please enter your comment!
Please enter your name here