Lammegryde med rødvin og rosmarin er perfekt mad i weekenden og til gæster. Gryderetten har rigtig meget dybde og smag – comfort food når det er bedst.
Jeg laver mos af blomkål og “power-kartofler” og serverer til. Men almindelig kartoffelmos, ris, eller rodfrugtemos er helt sikkert også godt til.
Prøv også med en god grønkålssalat som tilbehør. De her to passer perfekt til:
Grønkålssalat med pærer og rugbrødscrumble
Grønkålssalat med syltede rødløg og granatæble
Gryderet
- Olivenolie eller smør
- 1 kg lammekød (f.eks. inderlår eller culotte)
- 2 mellemstore løg
- 4 fed hvidløg
- 400 g champignon (f.eks. markchampignon)
- 390 g mosede tomater (dåse eller pap-brik)
- 4 dl rødvin (min vinmand anbefalede Syrah)
- Himalayasalt
- Friskkværnet peber
- 8 slanke gulerødder
- 8-10 stilke frisk rosmarin
- 2 dl piskefløde
- 1 kg kartofler (f.eks. dem med færre kulhydrater) De hedder power potato
- 1 helt blomkålshoved
- 1 god klat smør
- Himalayasalt
- Friskkværnet peber (f.eks. hvid peber)
-
Skær lammekødet i store men mundrette stykker.
-
Rengør svampene og skær dem eventuelt i halve eller kvarte.
-
Brun svampene i olivenolie eller smør i en stor gryde og tag dem op, når de er godt brunede.
-
Brun kødet i olivenolie eller smør i den samme gryde, som du brugte til champignonerne.
-
Pil løgene og hak dem fint.
-
Kom dem i gryden sammen med det brunede lammekød og lad dem blive klare.
-
Hæld rødvin og mosede tomater i gryden sammen med hvidløg, salt og peber.
-
Fjern stilken på den friske rosmarin og hak bladene fint. Kom dem i gryden.
-
Læg låg på gryden og lad kødet simre i ca. en time.
-
Og nu er du nået der til, hvor jeg vil anbefale, at du nyder et glas rødvin inden du fortsætter 🙂
-
Skræl gulerødderne og skær dem i 1 cm tykke stykker.
-
Når kødet har simret en times tid, kommer du de brunede champignoner, gulerødder og fløde i gryden.
-
Skru lidt op for varmen og lad lammegryden koge uden låg en halv times tid.
-
Smag retten til med salt og peber og server.
-
Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
-
Skyl blomkålen og del den i store buketter.
-
Kog kartoflerne i vand (uden salt) i ca. 10 minutter inden blomkålen tilsættes.
-
Kog kartofler og blomkål til begge dele er møre.
-
Hæld vandet fra og kom en god klat smør i.
-
Med en stavblender eller håndmixer moser du kartofler og blomkål. Smag til med salt og peber.
- Lammegryden er fryseegnet.
- Har du rester tilbage af mosen så prøv at varme den i ovnen, indtil den bliver gylden. Det smager ret godt.
Lammegryde må gerne deles
Jeg vil blive glad for at se din version af lammegryden, så del endelig på Instagram og tag @dethandlermestommad. Og kan jeg få dig til at vurdere opskriften længere nede på siden, vil du gøre mig utrolig glad.
Vild med gryderetter?
Prøv også coq au vin – spækket med grøntsager eller en fyldig kødsauce med squashspaghetti og revet pecorino