Fermenterede tomater er mit første forsøg i fermenteringens land udover, at jeg “brygger” vandkefir et par gange om ugen. Jeg har ikke prøvet at fermentere grøntsager før, og resultatet blev super.

Jeg blev inspireret til at fermentere tomater efter et besøg på min lille stamcafe i Dragør – Café Hjerteblomst. Her laver Linda de lækreste kager og lækker mad. En dag, da jeg var nede og drikke en kop god kaffe, så jeg hendes store fine glas fyldt med de lækreste solmodne tomater. Hun fortalte mig, hvilke ingredienser hun havde brugt, og jeg fløj hjem og gik i gang med at eksperimentere med mængderne.

Fermenterede tomater med økologiske råvarer

Når man fermenterer, er det vigtigt at anvende økologiske råvarer. Konventionelle grøntsager er behandlet med sprøjtegifte, som vil påvirke fermenteringsprocessen negativt.

 

Fermenterede tomater - tarme i balance
Ret: Tilbehør, Vegetarisk
Køkken: Dansk, Nordisk
Antal: 2 store glas
Ingredienser
  • 1,5 kg cherrytomater (økologiske)
  • 4 fed hvidløg (økologiske)
  • 1/2 rød chili (økologisk)
  • 4 spsk citronsaft (økologisk)
  • 50 g friske koriander (økologiske)
  • 1 løg (økologisk)
  • 3-3,5 spsk Himalayasalt (alt efter hvor glad du er for salt)
  • 400 g spidskål (økologisk)
Fremgangsmåde
  1. Skyl tomaterne, korianderne og spidskålet.


  2. Pil og hak hvidløgene fint.


  3. Skyl chilien og halver den. Fjern kernerne og hak den halve chili fint.


  4. Pil løget og hak det fint.


  5. Hak de friske koriander.


  6. Skær tomaterne i halve og kom dem op i en stor skål.


  7. Kom de hakkede hvidløg og løg op i skålen med tomater.


  8. Kom herefter finthakket chili, koriander, citronsaft og salt op i skålen med tomater.


  9. Hak spidskålen og kom det op i den store skål.


  10. Så skal der "æltes" med hænderne.


  11. I ca 5-10 minutter skal du med dine hænder/fingre arbejde alle ingredienserne sammen. Du er færdig, når kålen er "faldet sammen".


  12. Skold dine sylte-/opbevaringsglas.


  13. Fordel cherrytomaterne i de to store glas og sæt låg på.


  14. Lad dem stå på køkkenbordet i tre dage.


  15. En gang om dagen skal du løfte lågene på glassene, så der ikke kommer overtryk.


  16. Efter tre dage skal de fermenterede tomater på køl. Her kan de holde sig længe 1-2 måneder.

Opskriftsnoter
  • Jeg vil blive glad for at høre DIN mening om fermenterede tomater, så smid endelig en vurdering af opskriften længere nede på siden. Det er muligt at give mellem 1-5 stjerner og en kommentar.

 

Salt er en vigtig faktor, når der fermenteres. Fermentering betyder gæring. Når man fermenterer, opstår der naturlige mælkesyrebakterier, som saltet er med til at skabe gode vækstbetingelser for. Din mave vil elske de sunde og levende mælkesyrebakterier.

Du kan servere de fermenterede tomater som en del af en tapas. Du kan også servere dem, som “surt” til din aftensmad eller frokost.

Hvis du har lyst til at prøve andre opskrifter med tomater, kan jeg anbefale bagte tomater på stilk, frittata med chorizo, tomatsalat med balsamico eller torsk i fad med tomater og porrer.

Fermenterede tomater
Fermenterede tomater med koriander

 

 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here