Helstegt dyreryg er for mig noget helt særligt, og jeg sætter meget stor pris på, når jeg får mulighed for at servere det for mine gæster.
Ryggen er nok det bedste stykke på dyret. Står du og mangler en ide til, hvad der skal på menuen ved en særlig lejlighed, kan jeg varmt anbefale dyreryg.
Du får den “vildeste” sauce ved at koge fond af afpudset. Si fonden og tilsæt piskefløde, og lad det koge ind til den lækreste sauce, som tilsættes lidt kulør. Fonden bruges også til at hælde ved stegen.
Opskrift til 6-8 personer
Ingredienser
1 dyreryg (ca. 2 kg)
2 dl fond
75-100 g smør
Salt og peber
Fremgangsmåde
- Sidder mørbraderne stadig på undersiden, skæres disse fra som det første.
- Det er vigtigt, at du er meget omhyggelig med at afpudse kødet. Det vil sige, at alle sener, hinder og fedt skæres fra.
- Tænd ovnen på 250 grader.
- Læg dyreryggen på en bradepande og gnid herefter kødet med salt og peber og læg tynde skiver smør fordelt på hele ryggen.
- Sæt kødet i ovnen i ca. 5 minutter indtil kødet har skiftet farve.
- Reducer varmen til 170 grader.
- Når ovnen har den ønskede temperatur – det er vigtigt at vente til ovnen er 170 grader, ellers fordamper al fonden – hældes fond over kødet. Brug eventuelt en ske.
- Lad dyreryggen stege i 35-40 minutter og hæld jævnligt stegesky over.
- Tag dyreryggen ud af ovnen og læg den på et skærebræt og dæk kødet til med f.eks. staniol eller et rent viskestykke og lad den trække i ca. 15-20 minutter.
- Skær begge filetter fra benet. Det gør du ved at lade kniven køre langs rygbenet.
- Herefter skæres filetterne i tynde skiver. Du kan eventuelt servere kødet på rygbenet. Det ser flot ud.
- Jeg serverer kartoffel- og sellerifad, wannabe waldorfsalat og en lækker brun sauce til helstegt dyreryg.
Rigtig god fornøjelse.