En saftig flæskesteg med sprøde svær er så dansk, som det overhovedet kan være – og findes der næsten noget bedre?
Grillet flæskesteg
Udgangspunktet for opskriften her er flæskesteg tilberedt i ovn. Men du kan sagtens grille stegen, og resultatet bliver mindst ligeså godt. Her hjemme har vi efterhånden prøvet at grille flæskesteg en del gange, og HVER gang bliver resultatet perfekt. Kødet bliver saftigt og sværen knasende sprød. Fremgangsmåden er den samme som tilberedning i ovn, hvad angår klargøring af stegen/sværen, temperatur og stegetid. Klargør svinekammen som beskrevet i opskriften længere nede på siden og grill flæskestegen på indirekte varme ved 200 grader. Sæt en foliebakke med lidt vand i bunden under stegen og grill den i 1,5 time. Sørg for at sværen er plan/vandret – læg eventuelt sølvfolie, der er krøllet sammen under stegen i den ene ende/side.
Vil du være sikker på knasende sprød svær?
Forarbejdet er super vigtigt for et perfekt resultat, så afsæt god tid til at klargøre sværen. Det vil du ikke fortryde.
Jeg får min slagter til at ridse sværen, for så ved jeg med sikkerhed, at det er gjort til UG.
Få 8 gode råd til den perfekte flæskesteg med sprød svær i ugens madtip på DragørNyheder.dk
- 2,0 kg flæskesteg (svinekam uden ben)
- Himalayasalt
- Vand
- Evt. Laurbærblade
-
Rids sværen uden at skære ned i kødet.
-
Kom salt godt ned imellem alle sværene og gnid til sidst toppen af sværene med salt. Brug lidt tid på denne del af processen - det betaler sig!
-
Læg flæskestegen i et mindre fad og læg eventuelt sølvpapir, der er krøllet sammen, under stegen så toppen af sværen er hel plan (vandret).
-
Hæld koldt vand i bunden af fadet, så bunden er dækket med ca. 2 cm vand.
-
Sæt stegen i en kold ovn.
-
Tænd ovnen på 200 grader og steg flæskestegen i 1 1/2 time.
-
Hæld vandet fra og brug stegeskyen til en lækker sovs.
-
Hvis sværene ikke er helt sprød, skrues ovnen op på 250 grader (grill-funktion + varmluft), og den grilles i få minutter - hold godt øje hele tiden - indtil sværen bobler op og er sprød.
-
Tag flæskestegen med sprøde svær ud af ovnen og læg den på et skærebræt med saftrille.
-
Lad stegen hvile utildækket i 15-20 minutter, mens du laver en god sovs.
-
Skær flæskestegen i skiver og server.
- Bare 2 minutter af din tid! Det vil betyde meget, hvis du vil bruge et øjeblik på at give opskriften en vurdering. Længere nede på siden kan du give opskriften mellem 1 og 5 stjerner ***** og skrive en kort kommentar.
Flæskesteg med sprøde svær og lækkert tilbehør
Flæskesteg med lækkert tilbehør er genial gæstemad en lørdag aften, men det er flæskestegssandwich med rødkål og agurksalat bestemt også. Prøv f.eks. at servere flæskestegen med en lækker grønkålssalat med pærer, gederulle og rugbrødscrumble.
Saftig flæskesteg med sprøde svær er perfekt juleaften, men også på frokostbordet i juledagene eller til en julefrokost i løbet af december måned. Jeg sætter også flæskesteg på frokostbordet til påske og til pinse. Juleaften kan du f.eks. servere den smukke rødkålssalat med granatæble til flæskestegen som supplement eller alternativ til den traditionelle julerødkål.
Har du rester tilbage, kan du lave en god biksemad og servere den med en hjemmelavet bearnaisesauce – det smager VILDT godt.
Flæskesteg er helt klart en af mine livretter og den her opskrift giver et perfekt resultat hver gang ?
Jeg har prøvet flæskesteg både fra ovn og på grill? den bedste var ovnstegt , for sværen var lige i øjet??grillstegen havde lækkert saftigt kød? så det er umuligt for mig at vælge???
Jeg er stor tilhænger af denne opskrift. Stegen bliver perfekt hver gang. Der skal hverken tjekkes, bruges termometer eller andet. Følg opskriften og nyd resultatet. Bonus at samme opskrift er direkte overførlig til grillen.
Grillat är helt klar en favorit när det gäller kötet, svålen blir likabra på båda, mums?. Ser fram emot julafton med grillen tänd.
Perfekt resultat 🙂
SÅ LÆKKER – hvem elsker ikke sprøde svær til saftig og smagfuldt kød? Jeg gør 🙂
Ja, lige præcis Michael – hvem elsker ikke sprøde svær og saftig flæskesteg med masser af smag. Tak for alle stjernerne 🙂
3. I stedet for sølvpapir til at få stegen “lige”, bruger jeg kartofler
Tusind tak for tippet Henrik. Det er genialt. Jeg prøver generelt at begrænse brugen af sølvpapir, så dit tip vil jeg helt klart tage til mig 🙂
Er det varmluft eller under og overvarme de første halvanden time?
Hej Jeanette
Det er 200 grader almindelig ovn (over og undervarme samtidigt). God fornøjelse med stegen 🙂
Lækkert resultat
Tusind tak for stjernerne Dorthe 🙂
Jeg er glad for at høre, at resultatet blev lækkert.
Tak Mette. Endelig lykkedes det mig at lave en flæskesteg med sprød sværd uden at bruge grill til sidst. Plejer ellers at ende med en halv steg med bløde sværd og den anden halvdel med forkullede 🤣
Tak. Helt klart den bedste måde at stege en flæskesteg på. Den lykkes altid. Gjorde det på samme måde for ovet 30 år siden, men kunne ikke huske det, før jeg så fin opskrift. Tak ❤️
FANTASTISK Dorte 🙂
Super dejlig tilbagemelding. Jeg er så glad for, at resultatet blev perfekt.