Fermenterede tomater er mit første forsøg i fermenteringens land udover, at jeg “brygger” vandkefir et par gange om ugen. Jeg har ikke prøvet at fermentere grøntsager før, og resultatet blev super.
Jeg blev inspireret til at fermentere tomater efter et besøg på min lille stamcafe i Dragør – Café Hjerteblomst. Her laver Linda de lækreste kager og lækker mad. En dag, da jeg var nede og drikke en kop god kaffe, så jeg hendes store fine glas fyldt med de lækreste solmodne tomater. Hun fortalte mig, hvilke ingredienser hun havde brugt, og jeg fløj hjem og gik i gang med at eksperimentere med mængderne.
Fermenterede tomater med økologiske råvarer
Når man fermenterer, er det vigtigt at anvende økologiske råvarer. Konventionelle grøntsager er behandlet med sprøjtegifte, som vil påvirke fermenteringsprocessen negativt.
- 1,5 kg cherrytomater (økologiske)
- 4 fed hvidløg (økologiske)
- 1/2 rød chili (økologisk)
- 4 spsk citronsaft (økologisk)
- 50 g friske koriander (økologiske)
- 1 løg (økologisk)
- 3-3,5 spsk Himalayasalt (alt efter hvor glad du er for salt)
- 400 g spidskål (økologisk)
-
Skyl tomaterne, korianderne og spidskålet.
-
Pil og hak hvidløgene fint.
-
Skyl chilien og halver den. Fjern kernerne og hak den halve chili fint.
-
Pil løget og hak det fint.
-
Hak de friske koriander.
-
Skær tomaterne i halve og kom dem op i en stor skål.
-
Kom de hakkede hvidløg og løg op i skålen med tomater.
-
Kom herefter finthakket chili, koriander, citronsaft og salt op i skålen med tomater.
-
Hak spidskålen og kom det op i den store skål.
-
Så skal der "æltes" med hænderne.
-
I ca 5-10 minutter skal du med dine hænder/fingre arbejde alle ingredienserne sammen. Du er færdig, når kålen er "faldet sammen".
-
Skold dine sylte-/opbevaringsglas.
-
Fordel cherrytomaterne i de to store glas og sæt låg på.
-
Lad dem stå på køkkenbordet i tre dage.
-
En gang om dagen skal du løfte lågene på glassene, så der ikke kommer overtryk.
-
Efter tre dage skal de fermenterede tomater på køl. Her kan de holde sig længe 1-2 måneder.
- Jeg vil blive glad for at høre DIN mening om fermenterede tomater, så smid endelig en vurdering af opskriften længere nede på siden. Det er muligt at give mellem 1-5 stjerner og en kommentar.
Salt er en vigtig faktor, når der fermenteres. Fermentering betyder gæring. Når man fermenterer, opstår der naturlige mælkesyrebakterier, som saltet er med til at skabe gode vækstbetingelser for. Din mave vil elske de sunde og levende mælkesyrebakterier.
Du kan servere de fermenterede tomater som en del af en tapas. Du kan også servere dem, som “surt” til din aftensmad eller frokost.
Hvis du har lyst til at prøve andre opskrifter med tomater, kan jeg anbefale bagte tomater på stilk, frittata med chorizo, tomatsalat med balsamico eller torsk i fad med tomater og porrer.
Efter 3 dage var der mug. Opskriften var fulgt meget nøje. Spild af en masse gode økologiske grøntsager og en times arbejde. Nul stjerner!
Kan godt forstå, at du er ærgerlig. Jeg bliver også ærgerlig på dine vegne.
Det er naturligvis svært for mig at sige, hvad der er årsagen til, at der kom mug på dine tomater.
Ofte er det fordi, der stikker grøntsager op over væsken i glasset, men om det er tilfældet her vides ikke.
Konserveringsmidler (f.eks. Atamon) må ikke bruges, når der fermenteres, da det dræber de bakterier, der sætter gæringsprocessen i gang.
Jeg håber ikke, at du helt har mistet lysten til at fermentere grøntsager.
Rigtig god opskrift. Jeg udelod spidskålen, og tilføjede ekstra løg. Det fungerer helt fantastisk som tilbehør til så godt som alle retter. Jeg brugte en plastik rist så grøntsagerne hold sig under vandet.
jeg er igang med opskriften og den har stået 2 dage på bordet. Den bobler og dufter skønt. Men jeg er i tvivl om tidsrammen. På andre fermenteringssider kan jeg se, glassene skal stå i flere uge før de er klar. Ud fra din opskrift forstår jeg at glassene er klar efter 3 dage ? Har jeg misforstået tidsrammen ?
Du har fuldstændig forstået tidsrammen korrekt Maria. De fermenterede tomater er klar efter 3 dage på køkkenbordet. Herefter skal de opbevares i køleskabet.
Virkelig lækker opskrift. Kom dog for meget salt i (mere end der står i opskriften) og det blev lige for salt.
Men nu vil jeg lave nogle flere med mindre salt i og uden kål 😊😋.
De havde en virkelig lækker smag.