En af Frankrigs helt store klassiker er “coq au vin”, som betyder “hane i vin”. Oprindelig er retten kogt på en gammel halvsej hane, som skulle koges i timevis for at blive mør. Jeg har udskiftet den gamle hane med friske kyllingelår, og saucen er kogt med rødvin fra Bourgogne (man har vel lov at være lidt frankofil) og en rigtig god hønsefond (også kaldet “bone broth”) som efterhånden kan købes flere steder. Du kan selvfølgelig også koge din egen fond/bone broth.
Coq au vin med ekstra grøntsager
I min version er der tilsat ekstra mange grøntsager. Det giver ekstra fylde i retten, og smagen optimeres også, da grøntsagerne tilfører masser af smag. Og ja… så er grøntsager jo også super sunde.
Tilbehør til coq au vin
Jeg har både prøvet at servere mos af rød kartoffel (sweet potatoes) og mos af spaghettisquash til gryderetten og begge dele kan varmt anbefales. Men… en god gammeldags kartoffelmos smager helt sikkert også godt til coq au vin. Er du ligesom mig begejstret for grøntsager, kan du supplere med letdampede haricot verde (små fine grønne bønner) og servere som yderligt tilbehør til gryderetten og mosen.
Simremad er perfekt gæstemad
Coq au vin er perfekt gæstemad. Dog skal du afsætte lidt tid til forberedelserne. Til gengæld kan det hele gøres klar i god tid, så du nemt kan servere en lækker middag uden at bruge en masse tid i køkkenet, når først gæsterne er kommet.
- 1400 g kyllingelår
- 50 g smør
- 4 spsk olivenolie
- 1 fl. rødvin (f.eks. Bourgogne)
- 350 ml hønsefond (bone broth) (link til opskrift i noter)
- 1 tsk salt
- Friskkværnet peber
- 2 stk. laurbærblade
- 1/2 spsk tørret timian
- 240 g bacon i tern
- 500 g champignon (gerne små)
- 1 stort løg (fint hakket)
- 4 fed hvidløg (fint hakket eller presset)
- 2 spsk tomatpure
- 1 klat smør til stegning
- 10 stk små skalotteløg (pillet)
- 250 g små tomater (f.eks. cherrytomater)
- 2 tsk Sukrin Gold (sukker eller farin kan også bruges)
- 1-2 spsk Marizena (majsstivelse)
-
Kom smør og olie i en stor stegegryde og brun kyllingelårene godt på alle sider. Brun dem eventuelt af to omgange.
-
Kom de finthakkede løg op i gryden med kyllingelår og svits med de sidste par minutter.
-
Hæld rødvin og hønsefond over kyllingen.
-
Tilsæt salt, peber, timian, laurbærblade, presset hvidløg og tomatpure.
-
Læg låg på gryden og lad retten simre 1 time.
-
På en pande steges bacontern sprøde og lægges til side. Gem bacon-fedtet.
-
Rengør champignonerne og halver dem, hvis de er store.
-
Brun champignonerne i bacon-fedtet ved kraftig varme og læg dem til side.
-
Skru ned for varmen på stegepanden og kom en klat smør på og svits ved jævn varme de pillede skalotteløg i ca. 5 minutter. De må ikke blive brune.
-
Når kyllingen har simret i 40 minutter, kommes sprødstegt bacontern, brunede champignon og skalotteløg op i gryden og koger med de sidste 20 minutter.
-
Skyl de små tomater og kom dem op i gryden de sidste 5-10 minutter.
-
Jævn eventuelt saucen med Marizena rørt med lidt vand. Saucen skal ikke være tyk. Jævningen er kun til at "samle" væsken.
-
Smag gryderetten til med lidt Sukrin Gold og eventelt mere salt og peber.
-
Server coq au vin med en god mos.
Hønse- eller kyllingefond (bone broth) kan enten købes eller laves selv. Er du frisk på at lave den selv, får du opskriften ved at trykke på linket her.
Flere bud på franske klassikere
En anden fransk klassiker er “Bøf Bearnaise”. Her på bloggen finder du opskriften på, hvordan du laver en hjemmelavet bearnaisesauce helt fra bunden. Udskift eventuelt bøffen med en smør-mør kalveculotte med citrontimian og hvidløg og server friske grønne bønner med sprød bacon og forårsløg som tilbehør.
Jeg har noget kød fra fasanlår. Kan det evt. bruges i stedet for kylling?
Hej Margrethe
Det vil jeg tro, du kan. Tænker også at tilberedningstiden for fasanlår er den samme som kyllingelår. Rigtig god fornøjelse.