Langtidsstegt gås på traditionel vis fyldt med æbler og svesker er perfekt på julebordet.

Det er mange år siden, jeg sidst har lavet langtidsstegt gås til jul. Det var derfor med lidt sommerfugle i maven, jeg gik i gang med projektet. Men det var overraskende nemt, og da gåsen først var sat i ovnen, passede den nærmest sig selv resten af tiden.

Det er nemt at lave langtidsstegt gås

Går du og overvejer at servere gås juleaften, må du love mig at springe ud i det. Det smager fuldstædig fantastisk og er på ingen måde svært – hvis du bare følger min opskrift 😉 Afsæt en halv time til klargøringen af gåsen, og når den først at sat i ovnen, kan du bruge tiden på at pynte juletræ eller andre juleforberedelser.

Langtidsstegt gås til jul og Mortens Aften
Langtidsstegt gås til jul og Mortens Aften

Du kan læse mere i Ugens madtip på DragørNyheder.dk

Langtidsstegt gås med æbler
Forb. tid
30 min
Tilb. tid
5 t
Hviletid
20 min
 
Ret: Hovedret
Køkken: Dansk, Nordisk
Keyword: Gåsesteg, langtidsstegt gås
Antal: 6 personer
Ingredienser
  • 1 stk gås (ca. 6 kg)
  • Et lille stykke bomuldssnor
  • Fint salt (til gåsestegen)
  • 1 l vand
Fyld
  • 25 g smør
  • 2 mellemstore rødløg
  • 4 store madæbler (f.eks. Cox Orange)
  • 400 g bløde svesker
  • 1 tsk tørret timian
  • Salt og peber
Fremgangsmåde
  1. Pil og halver de to rødløg og skær de halve løg i skiver.

  2. Kom smør på en jævn varm pande og svits rødløgene.

  3. I mens skrælles æblerne og kernehusene fjernes. Æblerne skæres i større tern og kommes på panden sammen med rødløg.

  4. Sveskerne kommes på panden sammen med rødløg og æbler.

  5. Kom tørret timian, salt og peber på æbler, løg og svesker og rør ind imellem.

  6. Tænd ovnen på 150 grader.

  7. Gåsen klargøres ved at tage indmad og indvendig flommefedt ud (gem begge dele). Gåsen skylles, og årestammer og andet "affald" fjernes. Hvis der sidder små fjer uden på gåsen, fjernes de med pincet.

  8. Klip halsen og det sidste led af vingerne af gåsen, og læg det i bunden af en stor bradepande.

  9. Fyld gåsen med blandingen af de svitsede rødløg, æbler og svesker og bind endestykket af lårene sammen med et stykke bomuldsgarn, så fyldet ikke flyder ud.

  10. Læg gåsen med brystsiden opad i den store bradepande med vinger og hals.

  11. Gnid gåsen med fint salt.

  12. Sæt bradepanden med gåsen i ovnen og hæld en liter kold vand i bunden.

  13. Lad gåsestegen stege i 5 timer.

  14. Efter et par timer hældes lidt af stegeskyen/fedtet fra. Hæld det igennem en si og op i en skål eller gryde og opbevar den køligt. Skyen gemmes til sauce.

  15. Når gåsen er færdigstegt, tages den ud af ovnen og lægges på et skærebræt.

  16. Hæld stegeskyen fra bradepanden igennem en si og op i en gryde eller skål og gem til saucen. Brug kun stegeskyen til sauce (ikke fedtet).

  17. Er gåsen ikke helt sprød og gylden, kan den sættes ind i ovnen igen ved 200 grader, indtil den er helt perfekt. Hæld gerne lidt stegesky/fedt over gåsen. Dog må den samlede tid i ovnen ikke overstige 5 timer, da du så risikerer, at gåsen bliver for tør.

  18. Tag den sprøde og færdigstegte gåsesteg ud af oven og lad den hvile på et skærebræt i ca. 20 minutter, inden den parteres og serveres.

Opskriftsnoter
  • Beregn 1 kilo gås pr. person.
  • Gåsen steges højst 50 minutter pr. kilo ved 150 grader (ikke varmluft).
  • Du kan smelte det indvendige flommefedt ved svag varme i en kasserolle og gemme til stegning. Det smager f.eks. dejligt at stege kartofler og andre rodfrugter i gåsefedt. 
  • Hvordan din gåsesteg blev, vil jeg blive rigtig glad for at høre. Du kan vurdere opskriften længere nede på siden og tilføje en kommentar.

 

Tilbehør til langtidsstegt gås

Prøv at servere en frisk rødkålssalat til gåsen enten som erstatning for den traditionelle lune rødkål eller som supplement. Opskriften får du her.

Rødkålssalat med granatæble
Rødkålssalat med granatæble

Gåserepublikken i Dragør

Et af Dragørs vartegn er gæs. I århundrede har folk i den gamle bydel i Dragør holdt gæs, og om morgenen blev de lukket ud og gik frit rundt i gaderne.

Senere blev der etableret en lille by med huse til gæssene, som i folkemunde kaldes Gåserepublikken. Her holder to gåseholderforeninger til, som opdrætter gæs og andre fjerkræ. De fleste dyr går frit omkring, og helt sikkert er det, at dyrene har et herligt liv her. Og som madblogger fra Dragør med fokus på lokale råvarer er min julegås naturligvis fra Gåserepublikken 🙂

Rigtig glædelig jul.

Skriv en kommentar

Vurdering af opskrift




Please enter your comment!
Please enter your name here