Hjemmelavet chiliolie har rigtig mange anvendelsesmuligheder. Jeg er vild med chiliolie ovenpå en moden avocado, der toppes med de lækreste hjemmelavede saltmandler – som i øvrigt er ultra nemme at lave. Prøv f.eks. at servere avocado med chiliolie og hakkede saltmandler som tilbehør til dine morgenæg (blødkogt æg, scrambled eggs, omelet eller spejlæg) eller som en del af en lækker brunch. Det er et hit herhjemme. Du kan også hælde et par dråber hjemmelavet chiliolie over en grillet eller stegt hakkebøf eller over dine grønne salater – f.eks. lækker grøn salat med blåbær og cashewnødder.

Den stærke smag fra chilien stimulerer sanserne, og dermed øges mæthedsfornemmelsen. Studier viser, at chili kan hæve din forbrænding og derved virke slankende. Nogle mener, at chili kan styrke dit immunforsvar på grund at det høje indhold af A- og C-vitamin, og derfor være godt for at lindre en forkølelse.

Olivenolie har et højt indhold af fedtsyre, som er meget sundt. Fedtsyren er et enkeltumættet fedtstof. Det enkeltumættede fedt i olivenolien kan tåle ret høje temperaturer, og er derfor et godt valg til stegning.

Vælg selv styrken på din chiliolie

Alt efter hvilken chili-styrke du vælger, styrer du selv, hvor stærk din hjemmelavede chiliolie skal være. Hvis du “bare” ønsker, at din olie skal tilføre dine retter en smule kant, skal du vælge en mild chili. Ønsker du, at olien skal prikke lidt på tungen, kan du vælge en lidt stærkere chili.

5 fra 1 stemme
Chiliolie
Hjemmelavet chiliolie
Forb. tid
2 min
 
Ret: Tilbehør, Vegetarisk
Køkken: Dansk, Middelhavet
Keyword: Chiliolie, krydderolie
Antal: 1 lille glas
Ingredienser
  • 1 dl Jomfruolivenolie (god kvalitet)
  • Tørret eller frisk rød chili (mild eller mellemstærk)
  • Evt. et par dråber Atamon (til at skylle glas/flaske)
Fremgangsmåde
  1. Hæld olivenolie på en lille flaske med patentlåg eller op i et lille glas med låg. Det er en god ide at skylle flasken/glasset i kogende vand inden, så det er helt rent. Du kan også vælge at komme et par dråber flydende Atamon (konserveringsmiddel) i opbevaringsglasset for at forlænge holdbarheden.

  2. Skyl den friske chili og skær den i tynde skiver. Lad gerne kernerne sidde på. Kom chilien ned i flasken/glasset med olivenolie.

  3. Hvis du ikke bruger frisk chili, kan du i stedet komme tørret chili i olien.

  4. Lad den hjemmelavede chiliolie stå og trække, inden du bruger den - gerne et par dage.

Opskriftsnoter
  • Hjemmelavet chiliolie kan holde sig i et par uger eller mere.

 

  • Du må meget gerne give en vurdering af opskriften på hjemmelavet chiliolie længere nede på siden. Du kan give mellem 1 og 5 stjerner og supplere med en kort bemærkning. Det tager kun et øjeblik 🙂

 

 

Køkkenudstyr:

Skærebræt

Urtekniv

Glasflaske med patentlåg

Hjemmelavet chiliolie
Hjemmelavet chiliolie

 

Siden indeholder reklamelink.

Jeg hedder Mette Forman og jeg er passioneret madblogger med en drøm om at inspirere andre til et sundt liv og madglæde.

13 kommentarer

    • Hej Åse
      Øv, det er da super ærgerligt ;-(
      Jeg har ikke selv oplevet, at chilien rådner, men jeg har prøvet at undersøge, hvordan det kan forhindres. Jeg har læst, at det kan undgås, hvis man hælder kogende vand over chilierne og lader dem ligge i vandet i fem minutter og bagefter drypper dem af på et stykke køkkenrulle inden de kommes på glas med olivenolien. Det er da et forsøg værd.

    • Hej Steen
      Det er en rigtig god ide. Det vil jeg helt sikkert afprøve. Det er rart at have lidt chiliolie “på lager” hele tiden uden at skulle “skynde sig” at bruge den. Dejligt med feedback 🙂

    • Hej Tina
      Udover at skolde flasken/glasset, kan du hælde et par dråber Atamon i glasset, inden du hælder olien og chili i.
      Du kan også prøve at hælde kogende vand over de friske chilier, inden de skæres ud.
      Håber at mine forslag kan være nyttige til næste gang, du skal lave chiliolie 🙂

Skriv en kommentar

Vurdering af opskrift




Please enter your comment!
Please enter your name here