Hjemmelavet chiliolie har rigtig mange anvendelsesmuligheder. Jeg er vild med chiliolie ovenpå en moden avocado, der toppes med de lækreste hjemmelavede saltmandler – som i øvrigt er ultra nemme at lave. Prøv f.eks. at servere avocado med chiliolie og hakkede saltmandler som tilbehør til dine morgenæg (blødkogt æg, scrambled eggs, omelet eller spejlæg) eller som en del af en lækker brunch. Det er et hit herhjemme. Du kan også hælde et par dråber hjemmelavet chiliolie over en grillet eller stegt hakkebøf eller over dine grønne salater – f.eks. lækker grøn salat med blåbær og cashewnødder.
Den stærke smag fra chilien stimulerer sanserne, og dermed øges mæthedsfornemmelsen. Studier viser, at chili kan hæve din forbrænding og derved virke slankende. Nogle mener, at chili kan styrke dit immunforsvar på grund at det høje indhold af A- og C-vitamin, og derfor være godt for at lindre en forkølelse.
Olivenolie har et højt indhold af umættede fedtsyre og et lavt indhold af mættede fedtsyrer og er en god kilde til sunde fedtstoffer. Ekstra jomfruolivenolie er den bedste olivenolie og indeholder gode antioxidanter. Ekstra jomfruolivenolie er blandt de bedste olier at stege i, da den tåler høj varme.
Vælg selv styrken på din chiliolie
Alt efter hvilken chili-styrke du vælger, styrer du selv, hvor stærk din hjemmelavede chiliolie skal være. Hvis du “bare” ønsker, at din olie skal tilføre dine retter en smule kant, skal du vælge en mild chili. Ønsker du, at olien skal prikke lidt på tungen, kan du vælge en lidt stærkere chili.
- 1 dl Jomfruolivenolie (god kvalitet)
- Tørret eller frisk rød chili (mild eller mellemstærk)
- Evt. et par dråber Atamon (til at skylle glas/flaske)
-
Hæld olivenolie på en lille flaske med patentlåg eller op i et lille glas med låg. Det er en god ide at skylle flasken/glasset i kogende vand inden, så det er helt rent. Du kan også vælge at komme et par dråber flydende Atamon (konserveringsmiddel) i opbevaringsglasset for at forlænge holdbarheden.
-
Skyl den friske chili og skær den i tynde skiver. Lad gerne kernerne sidde på. Kom chilien ned i flasken/glasset med olivenolie.
-
Hvis du ikke bruger frisk chili, kan du i stedet komme tørret chili i olien.
-
Lad den hjemmelavede chiliolie stå og trække, inden du bruger den - gerne et par dage.
- Hjemmelavet chiliolie kan holde sig i et par uger eller mere.
Køkkenudstyr:
Skærebræt
Urtekniv
Glasflaske med patentlåg
Hej
Jeg har lavet chilliolie mange gange, men i år rådner det.
Et godt råd?
Vh Åse
Hej Åse
Øv, det er da super ærgerligt ;-(
Jeg har ikke selv oplevet, at chilien rådner, men jeg har prøvet at undersøge, hvordan det kan forhindres. Jeg har læst, at det kan undgås, hvis man hælder kogende vand over chilierne og lader dem ligge i vandet i fem minutter og bagefter drypper dem af på et stykke køkkenrulle inden de kommes på glas med olivenolien. Det er da et forsøg værd.
Kom lidt atamon i den som man bruger når man sylter grønsager 😉 den virker hos mig 🙂
Hej Steen
Det er en rigtig god ide. Det vil jeg helt sikkert afprøve. Det er rart at have lidt chiliolie “på lager” hele tiden uden at skulle “skynde sig” at bruge den. Dejligt med feedback 🙂
Skal olien opbevares på køl, eller kan den stå i en lystæt flaske på køkkenbordet ?
Hej Mette
Jeg har min stående på køkkenbordet.
God fornøjelse med chili-olien 🙂
Tak for info?
Brug tørrede chili, så rådner det ikke – jeg bruger tørrede piri-piri og chili flager.
God ide at bruge tørrede chiliflager 🙂
Hvor mange friske Chilli bruger du til denne opskrift
Hej Michael
Jeg bruger ca. en halv frisk (mild) chili til 1 dl olivenolie 🙂
Hvordan undgår man boutolisme i olien?
Hej Tina
Udover at skolde flasken/glasset, kan du hælde et par dråber Atamon i glasset, inden du hælder olien og chili i.
Du kan også prøve at hælde kogende vand over de friske chilier, inden de skæres ud.
Håber at mine forslag kan være nyttige til næste gang, du skal lave chiliolie 🙂
Hvorfor oliven olie i høj kvalitet?
Raps olie ,den billigste 👍
Glemte at sige: min olie kan holde sig i måneder. Og jeg gør intet ved flaskerne, som er med skruelåg, hverken skyller, skolder eller bruger atamon. – Når indholdet er brugt ryger flasken til genbrug!
Søren L.