Hjemmelavet chiliolie har rigtig mange anvendelsesmuligheder. Jeg er vild med chiliolie ovenpå en moden avocado, der toppes med de lækreste hjemmelavede saltmandler – som i øvrigt er ultra nemme at lave. Prøv f.eks. at servere avocado med chiliolie og hakkede saltmandler som tilbehør til dine morgenæg (blødkogt æg, scrambled eggs, omelet eller spejlæg) eller som en del af en lækker brunch. Det er et hit herhjemme. Du kan også hælde et par dråber hjemmelavet chiliolie over en grillet eller stegt hakkebøf eller over dine grønne salater – f.eks. lækker grøn salat med blåbær og cashewnødder.

Den stærke smag fra chilien stimulerer sanserne, og dermed øges mæthedsfornemmelsen. Studier viser, at chili kan hæve din forbrænding og derved virke slankende. Nogle mener, at chili kan styrke dit immunforsvar på grund at det høje indhold af A- og C-vitamin, og derfor være godt for at lindre en forkølelse.

Olivenolie har et højt indhold af fedtsyre, som er meget sundt. Fedtsyren er et enkeltumættet fedtstof. Det enkeltumættede fedt i olivenolien kan tåle ret høje temperaturer, og er derfor et godt valg til stegning.

Luksusolie med 10% rabat

Til min chiliolie bruger jeg den prisvindende økologiske jomfru olivenolie fra Italien. Olien bruger jeg også til at hælde over salater sammen med en lækker balsamico. Der er meget stor forskel på smagen og kvaliteten af olivenolier, men her har jeg endelig fundet en, der opfylder begge mine krav. Jeg har indgået en aftale med www.detitalienskekoekken.dk, hvor jeg får 10%, når jeg handler i deres webshop. Den aftale er også til glæde for dig. Brug rabatkoden “mette10”, når du shopper luksusolie og andre italienske herligheder.

Vælg selv styrken på din chiliolie

Alt efter hvilken chili-styrke du vælger, styrer du selv, hvor stærk din hjemmelavede chiliolie skal være. Hvis du “bare” ønsker, at din olie skal tilføre dine retter en smule kant, skal du vælge en mild chili. Ønsker du, at olien skal prikke lidt på tungen, kan du vælge en lidt stærkere chili.

Læs mere i ugens madtip på DragørNyheder.dk

 

5 fra 1 stemme
Chiliolie
Hjemmelavet chiliolie
Forb. tid
2 min
 
Ret: Tilbehør, Vegetarisk
Køkken: Dansk, Middelhavet
Keyword: Chiliolie
Antal: 1 lille glas
Ingredienser
  • 1 dl jomfru olivenolie (god kvalitet)
  • Tørret eller frisk rød chili (mild eller mellemstærk)
  • Evt. et par dråber Atamon (til at skylle glas/flaske)
Fremgangsmåde
  1. Hæld olivenolie op i en lille flaske med patentlåg eller op i et lille glas med låg. Det er en god ide at skylle flasken/glasset i kogende vand inden, så det er helt rent. Du kan også vælge at komme et par dråber flydende Atamon (konserveringsmiddel) i opbevaringsglasset for at forlænge holdbarheden.

  2. Skyl den friske chili og skær den i tynde skiver. Lad gerne kernerne sidde på. Kom chilien ned i flasken/glasset med olivenolie.

  3. Hvis du ikke bruger frisk chili, kan du i stedet komme tørret chili i olien.

  4. Lad den hjemmelavede chiliolie stå og trække, inden du bruger den - gerne et par dage.

Opskriftsnoter
  • Hjemmelavet chiliolie kan holde sig i et par uger eller mere.

 

  • Du må meget gerne give en vurdering af opskriften på hjemmelavet chiliolie længere nede på siden. Du kan give mellem 1 og 5 stjerner og supplere med en kort bemærkning. Det tager kun et øjeblik 🙂

 

Hjemmelavet chiliolie
Hjemmelavet chiliolie
Mette Forman
Jeg hedder Mette Forman og jeg er passioneret madblogger med en drøm om at inspirere andre til et sundt liv og madglæde.

4 kommentarer

    • Hej Åse
      Øv, det er da super ærgerligt ;-(
      Jeg har ikke selv oplevet, at chilien rådner, men jeg har prøvet at undersøge, hvordan det kan forhindres. Jeg har læst, at det kan undgås, hvis man hælder kogende vand over chilierne og lader dem ligge i vandet i fem minutter og bagefter drypper dem af på et stykke køkkenrulle inden de kommes på glas med olivenolien. Det er da et forsøg værd.

    • Hej Steen
      Det er en rigtig god ide. Det vil jeg helt sikkert afprøve. Det er rart at have lidt chiliolie “på lager” hele tiden uden at skulle “skynde sig” at bruge den. Dejligt med feedback 🙂

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here