Ugens madtip handler denne gang om ramsløg – de små fine græs-grønne blade, der pibler op af jorden lige nu. Ramsløg gror i parker og i skovbunden, hvor jorden er god og velnæret. Ramsløg bliver et sted mellem 15-30 cm høje og får lidt senere på foråret en hvid blomst, som har en meget karakteristisk lugt af hvidløg. Både bladene, stænglerne og blomsterne er spiselig.
Ramsløg kan forveksles med liljekonvaller, som er giftige. Liljekonvaller har en lilla stængel, hvor ramsløg har en grøn, og så lugter liljekonvaller ikke af hvidløg.
Jeg er ret begejstret for at bruge de råvarer, der er i sæson, og som kan samles i naturen. En af de første ting, der er at samle her i foråret, er ramsløg. Jeg nyder, at tage en tur i skoven og sanke/samle f.eks. ramsløg og bagefter tage hjem og tilberede et dejligt måltid mad.
Har du ikke tid eller mulighed for at tage en tur i skoven og finde ramsløg, er det muligt at købe den lille urt i supermarkeder.
Du kan f.eks. lave en nem ramsløgspesto og bagefter marinere svinemørbrad eller kylling i pestoen. Her er det f.eks. helstegt svinemørbrad marineret i hjemmelavet ramsløgspesto, en lækker salat af feldsalat, blomkål og rød chili og ovnbagte pærer.
Eller hvad med at sætte marineret svinemørbrad på spyd og servere sprøde jordskokkechips, fetadip og ovnbagte pærer til. Begge forslag er nem aftensmad, du kan tilberede på under en halv time.
Jeg håber, at ugens madtip har givet dig inspiration og lyst til at tage en tur ud i skoven, nyde foråret og sanke ramsløg. Rigtig god fornøjelse.
Flere gang om ugen giver jeg inspiration til morgenmad, salater, middagsretter og meget andet på facebook. Du skal være mere end velkommen til at følge med der.
Jeg ønsker dig en rigtig god uge med masser af madglæde.
Mette Forman