ANNONCEINDLÆG

Ok, jeg er skyldig. I mange år gjorde jeg det her:

Trissede ned i Netto og dumpede en pakke med de her charmetrolde ned i indkøbskurven:

De er grimme.
De forurener.
Og så gør de ikke engang ordentligt rent.

Hvorfor hulan købte jeg dem så?

Sandheden er: Jeg vidste ikke bedre.

Jeg vidste ikke, at de her klude indeholder 20 % plastik. Havde ingen ide om at hver gang, jeg brugte og vaskede dem, røg der bittesmå plastikfibre med ud med spildevandet. Var totalt uvidende om, at alt det mikroplastik havner i verdenshavene, hvor fisk og andre dyr optager det. Og når fiskene havner på min tallerken… well, gæt så på, hvor det mikroplast ender.

Da jeg for nogle år siden læste en artikel om, hvor meget rædslerne fra Netto faktisk forurener, og hvad det gør ved dyrelivet, var jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg måtte finde på noget andet. Jeg kasserede straks alle mine pastelfarvede mikroplastsyndere og skiftede dem ud med strikkede klude i stedet for.

I dag fatter jeg ikke, at jeg nogensinde har købt dem. På den æstetiske side (og folk der kender mig VED, at jeg er lidt af en æstetiker), så er de klude ikke det smukkeste, jeg nogensinde har set (ja, jeg ved godt, at det ”bare” er en klud, men hvorfor ikke kigge på en pæn klud, i stedet for en klud, der har samme farve som en påskekylling?)

Jeg ved godt, at jeg ikke kan stoppe mikroplast i verdenshavene sådan lige i næste uge ved at lade Netto beholde deres klude. Men jeg kan beslutte mig for ikke at bidrage til det. Fordi jeg har det godt med at passe på miljøet, hvor jeg kan. Også selvom det er små tiltag. Et lille skridt for mig kan måske gøre en forskel i det store billede. Og hvis jeg skal gå helt hippie, så lufttørrer jeg i stedet for at komme dem i tørretumbleren, som også er en miljøbelastning.

Kludene er hurtigt strikket. Advarsel: Du kan godt blive bidt af det. Men er du pjattet med at strikke dem, så strik løs og brug dem som værtindegaver. De bliver et sikkert hit, det lover jeg. For helt ærligt, hvem vil ikke hellere se på en pæn strikket klud end på de pastelbanditter?

Inden du får nogen romantiske forestillinger om mig, der sidder i sofaen med strikkepindene og en kop te: Nej, jeg kan ikke strikke. Så jeg lokker min søde mor til det (tip: hvis du heller ikke kan, så prøv det samme). Hun bruger garn fra www.rito.dk, og det bliver til de lækreste klude, som jeg bruger både i køkkenet og til rengøring. De er fantastiske og kan vaskes igen og igen.

Vil du også i gang? Rito har sponsoreret bogen ”Strikkede klude fra A til Ø” og fem nøgler garn. Smut over på min facebookside og deltag i konkurrencen om en bog og fem nøgler garn, så du kan komme i gang med at udskifte de forurenende rædsler hjemme hos dig. Farverne på garnnøglerne vælger du selv. Tjek udvalget hos Rito her.

Konkurrence - garn

 

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here