Site icon Det handler mest om mad

Morgenæg på 10 forskellige måder

Morgenæg på 10 forskellige måder

Der er mange myter om æg, men den lille proteinbombe er muligvis det tætteste, man kommer på en stor vitaminpille. Æg er ikke bare sunde, de er SUPER sunde (læs afsnittet “Fakta om æg” længere nede). Mit håb med blogindlægget er at give dig lyst til at styrke din sundhed ved at spise æg til morgenmad flere gange om ugen. Mangler du ideer til andet end scrambled eggs, finder du masser af inspiration her.

Æg som en del af dagens første måltid

Æg er en rigtig god kilde til sunde proteiner, der er nemme at optage og lette at fordøje. Består dagens første måltid af æg, gode fedtstoffer og fiberrige grøntsager, vil du føle dig mæt i flere timer. Hvis du får lagt en god bund fra dagens begyndelse, vil du have nemmere ved at holde blodsukkeret stabilt. Et stabilt blodsukker har mange fordele, bl.a. mere energi, større velvære, færre humørsvingninger og mindre trang til søde sager senere på dagen.

Er du løbet tør for ideer til, hvordan du kan variere måden at tilberede dine morgenæg, eller er du bare interesseret i ny inspiration, har jeg samlet 10 forskellige forslag her, hvor du også får bud på måder at øge dit grøntsagsindtag ved at begynde allerede fra morgenstunden.

Hvilke morgenæg foretrækker du?

Der er 10 opskrifter i det her blogindlæg, men jeg – og de andre læsere – vil rigtig gerne høre fra dig, hvis du har flere ideer. Smid en kommentar nederst på siden og del dine favoritæg med os.

10 opskrifter og fakta om æg

Opskrifterne får du nemt ved at trykke på overskrifterne eller på billederne, og nedenunder de 10 forslag til tilberedning af morgenæg får du flere fakta om æg (læs med længere nede).

1. Nemme æggemuffins med serranoskinke

Æggemuffins med serrano (drysset med purløg) og smørstegte grønne asparges

2. Mættende og sprød osteomelet

Sprød osteomelet med små tomater og frisk spinat

3. Spinatmuffins med bacon

Spinatmuffins med bacon og salat med agurk og rød peber

4. Laksemousse med peberrod serveret med blødkogt æg

Laksemousse med høvlet peberrod (pyntet med lakserogn og dild) serveret med ristet rugbrød og blødkogt æg

5. Croque Madame Deluxe

Croque Madame Deluxe og avocado med chiliolie og hakkede saltmandler

6. Asparges svøbt i bacon og scrambled eggs

Asparges svøbt i bacon og scrambled eggs drysset med purløg

7. Bagte tomater på stilk med spejlæg og bacon

Bagte tomater på stilk med spejlæg (drysset med purløg) og bacon

8. Omelet med champignon

Omelet med champignon (drysset med persille) og smørstegte broccolini

9. Frittata i ovn – italiensk æggekage med chorizo 

Frittata i ovn med masser af grøntsager (pyntet med oliven og frisk basilikum)

10. Sprødstegt serrano og spejlæg

Spejlæg (drysset med mikrogrønt) og sprødstegt serranoskinke

Fakta om æg

  1. Æg er en næringsrig fødevare og indeholder proteiner af højeste kvalitet og sunde aminosyrer. Proteiner fra æg er lette for kroppen at optage og fordøje.
  2. Æggehviden indeholder mange proteiner men ingen fedt og kulhydrater.
  3. Æggeblommen indeholder proteiner, vitaminer, mineraler og en del fedt (af den sunde slags).
  4. I forskerkredse er der efterhånden bred enighed om, at der ikke er grund til bekymring om kolesterolet i æg. Du kan derfor roligt spise æg hver morgen uden at være bekymret for dit kolesteroltal.
  5. Æg er kyllingefosterets “madpakke”, og indeholder stort set alle næringsstoffer. Dog indholder æg ikke c-vitaminer og fibre.
  6. Æg er den ideelle træningsmad, fordi den lille proteinbombe indholder jern, der hjælper til et større iltoptag i blodet og dermed større ydeevne. Derudover sætter proteinet i æg turbo på restitutionen.
  7. Undersøgelser viser, at der ikke er den store forskel på de sundhedsmæssige gevinster, om du vælger økologiske æg, buræg eller skrabeæg. Det handler mere om holdninger i forhold til etik og dyrevelfærd. Her i huset kunne vi selvfølgelig aldrig drømme om at bruge andet end øko-æg 🙂
  8. Uanset om æg spises rå eller tilberedt, ændrer det ikke ved sundhedsfaktorerne. Alle vitaminer og mineraler bevares også ved varmebehandlet æg.
Luksusmorgenmad med bl.a. sprødstegt serranoskinke og spejlæg
Exit mobile version