Site icon Det handler mest om mad

Hjemmelavet chiliolie

Hjemmelavet chiliolie har rigtig mange anvendelsesmuligheder. Jeg er vild med chiliolie ovenpå en moden avocado, der toppes med de lækreste hjemmelavede saltmandler – som i øvrigt er ultra nemme at lave. Prøv f.eks. at servere avocado med chiliolie og hakkede saltmandler som tilbehør til dine morgenæg (blødkogt æg, scrambled eggs, omelet eller spejlæg) eller som en del af en lækker brunch. Det er et hit herhjemme. Du kan også hælde et par dråber hjemmelavet chiliolie over en grillet eller stegt hakkebøf eller over dine grønne salater – f.eks. lækker grøn salat med blåbær og cashewnødder.

Den stærke smag fra chilien stimulerer sanserne, og dermed øges mæthedsfornemmelsen. Studier viser, at chili kan hæve din forbrænding og derved virke slankende. Nogle mener, at chili kan styrke dit immunforsvar på grund at det høje indhold af A- og C-vitamin, og derfor være godt for at lindre en forkølelse.

Olivenolie har et højt indhold af umættede fedtsyre og et lavt indhold af mættede fedtsyrer og er en god kilde til sunde fedtstoffer. Ekstra jomfruolivenolie er den bedste olivenolie og indeholder gode antioxidanter. Ekstra jomfruolivenolie er blandt de bedste olier at stege i, da den tåler høj varme.

Vælg selv styrken på din chiliolie

Alt efter hvilken chili-styrke du vælger, styrer du selv, hvor stærk din hjemmelavede chiliolie skal være. Hvis du “bare” ønsker, at din olie skal tilføre dine retter en smule kant, skal du vælge en mild chili. Ønsker du, at olien skal prikke lidt på tungen, kan du vælge en lidt stærkere chili.

5 fra 1 stemme
Hjemmelavet chiliolie
Forb. tid
2 min
 
Ret: Tilbehør, Vegetarisk
Køkken: Dansk, Middelhavet
Keyword: Chiliolie, krydderolie
Antal: 1 lille glas
Ingredienser
  • 1 dl Jomfruolivenolie (god kvalitet)
  • Tørret eller frisk rød chili (mild eller mellemstærk)
  • Evt. et par dråber Atamon (til at skylle glas/flaske)
Fremgangsmåde
  1. Hæld olivenolie på en lille flaske med patentlåg eller op i et lille glas med låg. Det er en god ide at skylle flasken/glasset i kogende vand inden, så det er helt rent. Du kan også vælge at komme et par dråber flydende Atamon (konserveringsmiddel) i opbevaringsglasset for at forlænge holdbarheden.

  2. Skyl den friske chili og skær den i tynde skiver. Lad gerne kernerne sidde på. Kom chilien ned i flasken/glasset med olivenolie.

  3. Hvis du ikke bruger frisk chili, kan du i stedet komme tørret chili i olien.

  4. Lad den hjemmelavede chiliolie stå og trække, inden du bruger den - gerne et par dage.

Opskriftsnoter
  • Hjemmelavet chiliolie kan holde sig i et par uger eller mere.

 

Køkkenudstyr:

Skærebræt

Urtekniv

Glasflaske med patentlåg

Hjemmelavet chiliolie

 

 

Exit mobile version