Kartoffelmad med ekstra lir. En dansk klassiker, hvor der er kælet for detaljerne.
Her er rugbrødet ristet, og de ristede løg er hjemmelavede. Det gør noget helt særligt for oplevelsen med de to sprøde elementer, der knaser så dejligt. Brødet er smurt med slagterens hjemmelavede krydderfedt og er en klar opgradering, der giver en hel fantastisk smagsoplevelse sammen med kartofler, mayonnaise, ristede løg og friskklippet purløg.
Nyopgravede kartofler – dansk delikatesse
Findes der noget bedre end nyopgravede danske kartofler? Næsten ik’ vel? Til hverdag går der langt imellem, at jeg spiser kartofler. Kartofler indeholder en del stivelse og kulhydrater, der påvirker blodsukkeret. Men jeg kan simpelthen ikke lade de helt nye danske kartofler være. De er ALT FOR LÆKRE og helt klart en delikatesse.
Resistent stivelse i kolde kartofler
Heldigvis er der forskel på stivelsen i varme og kolde kartofler. Stivelsen i kolde kartofler kaldes for resistent stivelse. Det vil sige færre kalorier fra kulhydraterne. Kolde kartofler “glider igennem” fordøjelsessystemet uden at påvirke blodsukkeret synderligt, men til gengæld optages alt det gode fra kartoflerne i tyktarmen, og kroppen får bl.a. optag af c-vitamin og jern – og ekstra meget jern, hvis du spiser skrællen med.
Nemt at lave ristede løg til din kartoffelmad
Det er overhovedet ikke svært at lave ristede løg, og det smager simpelhen SÅ godt. I øvrigt er der både hvedemel og hvidkål i dem, du kan købe i supermarkederne.
- 10 jævne nyopgravede kartofler
- 6 halve stykker rugbrød
- Slagterens krydderfedt (eller smør)
- 6 små stykker salatblade (f.eks. crispsalat)
- God mayonnaise (f.eks. på pose)
- 1 lille bundt purløg
- 3 små løg
- 1 dl vindruekerneolie
- Himalayasalt
- Evt. spiselige blomster
-
Skrab de nyopgavede kartofler og kom dem i en kasserolle med koldt vand og godt med Himalayasalt.
-
Kog dem i ca. 15 minutter eller til de er møre. Jeg kan godt lide, at der er lidt "bid i" kartoflerne, og koger dem derfor ikke for længe.
-
Hæld vandet fra kartoflerne og hæld koldt vand over, så de hurtigere køler af.
-
Sæt dem i køleskabet indtil de skal bruges.
-
Pil løgene og halver dem. Skær de halve løg i tynde skiver.
-
Hæld olie i en lille kasserolle og tænd for varmen.
-
Kom løgene op i kasserollen og steg dem indtil de er gyldne. Det tager ca. 10 minutter.
-
Når de har fået en flot farve, tages de op af olien og lægges på et stykke køkkenrulle og drysses med salt.
-
Lad løgene afkøle.
-
Tænd ovnen på 210 grader grill.
-
Skyl salatbladene og lad dem dryppe godt af.
-
Skyl purløget og snit det fint.
-
Rist rugbrødet i ovnen indtil skiverne er sprøde og gyldne i farven.
-
Lad rugbrødet afkøle lidt.
-
Smør rugbrødet med krydderfedt eller smør.
-
Læg et lille salatblad på hvert stykke brød.
-
Skær kartoflerne i skiver og læg dem ovenpå salatbladene.
-
Kom mayonnaise på kartoffelmadderne.
-
Pynt kartoffelmadderne med purløg, ristede løg, et drys salt og eventuelt spiselige blomster.
-
Server og nyd.
- Kartoffelmad er perfekt i madpakken.
Sommerens skønne krydderurter
I min lille krydderurtehave har jeg bl.a. purløg og rød skovsyre, som jeg har pyntet maden med. De fine blå blomster er fra purløget. Du kan pynte din kartoffelmad med alle typer af spiselige blomster.
Jeg vil blive rigtig glad for at høre din mening om opskriften på kartoffelmad – kongen over smørrebrød, så efterlad gerne en vurdering længere nede på siden.
Prøv også en god gammeldags kold kartoffelsalat med radiser eller den lidt mere alternative grønne kartoffelsalat med ramsløgspesto.