Shepherds Pie med oksekød og blomkålsmos er i virkeligheden en Cottage Pie, hvor kartoffelmosen er udskiftet med blomkålsmos for en lidt lettere udgave af den skønne engelske klassiker.
Shepherds Pie er oprindelig med lammekød, hvor imod en Cottage Pie er med oksekød. Hvorfor kalder jeg så ikke bare opskriften for “Cottage Pie med blomkålsmos”, spørg’ du måske. Det er simpelthen fordi, jeg altid har kendt retten som “Shepherds Pie” og med “fare for” at mange andre kender retten ved samme navn som mig, tog jeg chancen.
Shepherds Pie med oksekød og blomkålsmos – comfort food med stort C
Comfort food er f.eks. mad, der vækker gode minder fra barndommen. Og det gør den her i særdeleshed. Kan du huske retten fra de ikoniske kogebøger “Karolines Køkken”? Det var der, jeg selv stødte på kødtærten første gang.
Her er klassikeren blevet tvistet en smule, og kødsaucen har fået låg på af en lækker blomkålsmos med ost.
- 25 g smør + lidt til at smøre fadet
- 2 løg
- 800 g hakket oksekød (8-12%)
- 1 tsk tørret timian
- 1 spsk fint Himalayasalt
- Godt med friskkværnet peber
- 1 flaske tomatpassata (mosede tomater) 690 g
- 2 spsk Engelsk Sauce (Worchestershire sauce)
- 2 stængler bladselleri
- ½ squash
- 1 dl kraftig oksefond eller okse-bouillon
- 700 g frosne blomkålsris (2 poser a 350 g)
- fint Himalayasalt
- 25 g smør
- ½ dl piskefløde
- 140 g revet mozzarella
- fint Himalayasalt og peber
- 50 g revet parmesan-ost
-
Pil og hak løgene fint.
-
Svits de hakkede løg i smør i ca. 5 minutter i en stor gryde.
-
Kom herefter det hakkede oksekød i gryden med løg og brun kødet.
-
Når kødet et brunet, kommes tørret timian, salt og peber i.
-
Herefter kommes oksefond og tomatpassata.
-
Hak bladselleri fint og riv den halve squash og kom begge dele i gryden.
-
Lad det simre ved forholdsvis høj varme UDEN låg i 20 minutter.
-
Rør ind imellem i kødsaucen.
-
Når kødsausen har kogt i 20 minutter, kan du begynde at tilberede blomkålsmosen. Lad kødsaucen simre videre stille og roligt imens.
-
Tænd ovnen på 200°.
-
Kom de to poser frosne blomkålsris i en gryde med kogende vand tilsat salt.
-
Når "risene" koger, skal de ca. have 10 minutter.
-
Hæld blomkålsris i en si og pres væden ud.
-
Kom smør og fløde i den gryde, du har kogt blomkålsris i.
-
Kom herefter de varme blomkålsris i gryden sammen med lidt salt og peber og blend til du har en jævn blomkålsmos.
-
Kom revet mozzarella i mosen og blend en smule igen.
-
Smør et ildfast fad.
-
Hæld kødsaucen op i fadet.
-
Kom herefter blomkålsmosen på i et jævnt lag.
-
Drys med revet parmesan og bag din Shepherds Pie midterst i ovnen i ca. 30 minutter.
-
Tag kødtærten med blomkålsmos ud og lad den hvile i ca. 10 minutter inden servering.
- Server f.eks. en grøn salat til eller syltede agurker.
- Retten kan sagtens opvarmes dagen efter, hvis der er rester tilbage.
Køkkenudstyr:
Prøv også andre skønne retter med hakket oksekød
Flere af de her retter er god hverdagsmad, men smager SÅ godt, at du sagtens kan invitere gæster med et af de her forslag på menuen.
- Fyldig kødsovs med squash-spaghetti og revet pecorino
- Meatza med artiskok og oliven
- Grillede hakkedrenge med frisk salvie
- Kålgryde med karry
Siden indeholder reklamelink.