Site icon Det handler mest om mad

Ugens madtip – æg til morgenmad (uge 16)

Laksemousse med høvlet peberrod

Laksemousse med høvlet peberrod

Ugens madtip handler denne gang om æg til morgenmad.

Spiser du morgenmad?
Hvis du spørger mig mig, er morgenmaden det vigtigste måltid på dagen, og med fokus på din morgenmad kan du faktisk opnå flere sidegevinster. Du kan styrke din opmærksom og koncentration i løbet af dagen og på den måde yde bedre, men du kan også minimere trangen til søde sager senere på dagen. Hvordan det? Ved at spise en sund og nærende morgenmad med en kombination af proteiner, sunde fedtstoffer og kulhydrater i form at grøntsager, der indeholder fibre, holder du dit blodsukker stabilt. Når dit blodsukker holdes stabilt, undgår du den pludselige trang til hurtig energi, som du får, når du f.eks. spiser slik og kager og drikker sodavand. Ved at minimere overspisning (som vi nemt gør, når vi er sultne) og indtaget af sukker, er det nemmere at holde den slanke linje.
Er æg sundt?
Et stort plus ved æg er, at de indeholder sunde proteiner af høj kvalitet. Proteinerne i æg er så gode, at de holder dig mæt i lang tid. Og så er det i øvrigt en skrøne, at æg øger (dit usunde) kolesteroltal.  Udover proteiner indeholder æg også masser af gode stoffer, bl.a. jern og D-vitamin.
Har du en holdning til dyrevelfærd?
Der ikke den store forskel på de gode stoffer i æggene om du vælger øko-æg, skrabeæg eller æg fra burhøns. Det handler ene og alene om dyrevelværd og etik. For mig er dyrevelfærd vigtig, og jeg vælger derfor æg fra høns, der har det godt.
Mangler du inspiration?

Her får du lidt inspiration til, hvordan du kan tilbede dine morgenæg, og hvad du kan servere til.

Spejlæg (sunny side up), sprød bacon og brunchpølser sammen med spæde salatblade med en god olivenolie, agurk og tomat og lidt fetaost. Jeg drikker grøn te hver morgen og gerne en hel kande og ind imellem laver jeg også en sund booster med gulerod (tryk her for at få opskriften), som jeg drikker til morgenmaden. God start på dagen.
Her er det også spejlæg (sunny side up), lækre krydrede brunchpølser og mini romainesalat med med avocadomos. Mos en moden avocado og rør den med lidt citronsaft og smag til med en smule salt og peber.
Uhhh… her er en af mine morgenmads-favoritter. Omelet med champignon, et drys purløg og et par små tomater. Jeg steger champignon i smør ved høj varme, så de får lidt sprød skorpe og giver dem til sidst et drys salt og peber. Æggene til omeletten er pisket med en sjat piskefløde og stegt i smør. Jeg kan bedst lide, når mine morgenæg ikke steges helt “tørre”. Jeg er meget opmærksom på ikke at give dem for meget. Men det er jo en smagssag.
Et par spejlæg er hurtigt og nemt at lave og her med den smukkeste solgule blomme. En halv avocado, radiser i tern og et drys mikrogrøn. Morgenmad på under 10 minutter. Er du blevet nysgerrig omkring mikrogrønt, kan du læse lidt mere her (link til “Ugens madtip – uge 12).
Når min søn er hjemme, vælger han ofte morgenmad som her. Det er scrambled eggs med smør og fløde, sprød bacon og brunch-pølser. Salaten er lavet af agurk, rød peber, dild og citronsaft. En god avocado og lidt mikrogrøn som pynt.
Sund og lækker morgenmad på bare 5 minutter. Her er det scrambled eggs lavet på en pande. Jeg bruger en klat smør og en sjat piskefløde i æggene. Ved siden af en skive røget laks, en halv perfekt moden avocado, en halv tomat og lidt mikrogrønt (her er det radisespirer) som jeg dyrker i min vindueskarm. Udover at det smager dejligt, giver den en god mæthedsfornemmelse i flere timer.
På min hjemmeside finder du endnu mere inspiration til morgenmad, der giver dig en god start på dagen, giver din krop sundt “brændstof” og holder dig mæt længe, så kig endelig en tur forbi på https://dethandlermestommad.dk/opskrifter/morgenmad/

Flere gange om ugen giver jeg inspiration til morgenmad, salater, middagsretter og meget andet på facebook. Du skal være mere end velkommen til at følge med der. Her får du et direkte link www.facebook.com/dethandlermestommad

Jeg ønsker dig en rigtig god uge med masser af madglæde.

Mette Forman

 

 

 


 

 

eller Billigvoks

eller Matas

 

 

 

Exit mobile version