Pil og halver de to rødløg og skær de halve løg i skiver.
Kom smør på en jævn varm pande og svits rødløgene.
I mens skrælles æblerne og kernehusene fjernes. Æblerne skæres i større tern og kommes på panden sammen med rødløg.
Sveskerne kommes på panden sammen med rødløg og æbler.
Kom tørret timian, salt og peber på æbler, løg og svesker og rør ind imellem.
Tænd ovnen på 150 grader.
Gåsen klargøres ved at tage indmad og indvendig flommefedt ud (gem begge dele). Gåsen skylles, og årestammer og andet "affald" fjernes. Hvis der sidder små fjer uden på gåsen, fjernes de med pincet.
Klip halsen og det sidste led af vingerne af gåsen, og læg det i bunden af en stor bradepande.
Fyld gåsen med blandingen af de svitsede rødløg, æbler og svesker og bind endestykket af lårene sammen med et stykke bomuldsgarn, så fyldet ikke flyder ud.
Læg gåsen med brystsiden opad i den store bradepande med vinger og hals.
Gnid gåsen med fint salt.
Sæt bradepanden med gåsen i ovnen og hæld en liter kold vand i bunden.
Lad gåsestegen stege i 5 timer.
Efter et par timer hældes lidt af stegeskyen/fedtet fra. Hæld det igennem en si og op i en skål eller gryde og opbevar den køligt. Skyen gemmes til sauce.
Når gåsen er færdigstegt, tages den ud af ovnen og lægges på et skærebræt.
Hæld stegeskyen fra bradepanden igennem en si og op i en gryde eller skål og gem til saucen. Brug kun stegeskyen til sauce (ikke fedtet).
Er gåsen ikke helt sprød og gylden, kan den sættes ind i ovnen igen ved 200 grader, indtil den er helt perfekt. Hæld gerne lidt stegesky/fedt over gåsen. Dog må den samlede tid i ovnen ikke overstige 5 timer, da du så risikerer, at gåsen bliver for tør.
Tag den sprøde og færdigstegte gåsesteg ud af oven og lad den hvile på et skærebræt i ca. 20 minutter, inden den parteres og serveres.